Tipobet

  Film nedir, nasıl yapılır ve film türleri

Film nedir, nasıl yapılır ve film türleri

22 Mart 2017

7148 Okunma

Filmin tanımı, film türleri ve filmlerin nasıl yapıldıklarına dair açıklayıcı bir yazı.

Film nedir

Film, hikâyeleri anlatmak ya da bilgilendirmek için hareketli resim ve ses kullanan (kişilerin öğrenmesine yardımcı olmak için) bir tür görsel iletişimdir. Dünyanın her yerinde insanlar filmleri eğlencenin bir türü, eğlenmenin bir yolu olarak izler. Bazı insanlar için, eğlenceli filmler onları güldürecek filmler anlamına gelebilir; diğerleri için ise, onları ağlatan ya da korkutan filmler anlamına gelebilir. Çoğu film, sinemalarda büyük ekranlarda gösterilebilecek şekilde yapılır. Filmler bir süre (birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişen) sinema ekranlarında gösterildikten sonra, ücretli kanallarda veya kablo tv kanallarında gösterilir. DVD ve Blue-ray diskleri üzerinden satılır veya kiralanır, böylece kullanıcılar filmleri evlerinde de izleyebilirler. Ayrıca filmleri indirebilir ya da internet akışı üzerinden de izleyebilirsiniz. Son olarak filmler televizyon istasyonlarında gösterilir.


Bir film kamerası veya video kamera, saniyede 24-25 resim (kare) hızında çok hızlı bir şekilde resim çeker. Bir film projektörü, bilgisayar ya da televizyon bu oranda resimleri gösterdiğinde, resim setinde gösterilenler gerçekten hareket ediyor gibi görünüyor. Ses aynı anda kaydedilir veya daha sonra eklenir. Bir filmdeki sesler genellikle konuşan insan seslerini (diyalog denir), müzik sesini ("soundtrack" olarak adlandırılır) ve filmde gerçekleşmekte olan etkinlik seslerini (silah sesi vb.) içerir. 20. yüzyılda kameralar fotoğrafik film kullanmıştır. Teknik cihazlar film içermeseler bile ürüne hala "film" denilmektedir.

Filmler nasıl yapılır

Bir senaryo yazarı, filmin hikayesi olan bir senaryoyu; aktörlerin söyleyeceği ve yapacağı şeyleri yazar. Sonra bir yapımcı film üzerinde çalışmak için insanları işe alır, oyunculara ve ekipmana ödemek için ihtiyaç duyulacak tüm parayı bulur. Yapımcılar genellikle bir bankadan borç alarak ya da bir yatırımcı bularak gerekli olan parayı temin eder. Bazı yapımcılar bir film stüdyosu için çalışır; bazıları ise bağımsız çalışır (bir film stüdyosu için çalışmazlar).


Oyuncular ve yönetmenler, ne söyleneceğini ve yapılacağını öğrenmek için senaryoları okurlar. Aktörler, filmde söyleyecekleri sözcükleri ezberler ve hangi hareketleri yapmaları gerektiğini senaryodan öğrenirler. Daha sonra yönetmen oyunculara ne yapılacağını söyler ve bir kameraman hareketli resim kamerası ile çekim yapar.

 
Film çekimi tamamlandığında, bir editör, hareketli resimleri bir bütün halinde; belirli bir süre içinde anlatılacak şekilde bir araya getirir. Ses mühendisleri ve müziği ve sesleri kaydeder ve hareketli resimlerle birleştirir. Film bittiğinde, filmin birçok kopyası film laboratuarları tarafından yapılır ve film makaralarına konur. Daha sonra film makaraları sinemalara gönderilir. Film, oditoryumun (seyircinin filmi izlediği oda) önündeki geniş bir projeksiyon ekranına bir film projektörüyle yansıtılır; daiyaloglar, sesler ve müzik ise bir dizi hoparlörden çalınır.

Film türleri

Bir tür, bir film türü veya bir film stili için kullanılan bir kelimedir. Filmler kurgusal (uydurma) veya gerçek, ya da ikisinin bir karışımı olabilir. Her yıl yüzlerce film yapılırken, az sayıda film konu ya da hikâye barındırmaz. Bazı filmler iki veya daha fazla türe aittir.

  • Aksiyon filmleri

    Dublörlerin bulunduğu araba kovalamaca ve tabanca kavgaları gibi heyecan verici etkilere sahiptir. Genellikle 'iyiler' ve 'kötüler' içerirler, bu nedenle savaş ve suç genel konuları arasındadır. Hareketli filmler genellikle izlemek çok az çaba gerektirir, çünkü olaylar dizisi genellikle basittir. Örneğin, Die Hard'da, teröristler bir gökdelenin kontrolünü ele geçirir ve rehin aldıkları işçileri öldürmeme karşılığında büyük bir fidye isterler. Bir kahraman bir şekilde herkesi kurtarmayı başarır. Aksiyon filmleri genellikle insanları ağlatmaz, ancak aksiyon filmi aynı zaman da bir dram filmiyse, duygular da dahil olur.

  • Macera filmleri

    Genellikle dünyayı ya da sevdiklerini kurtarmaya çalışan bir kahraman içerir.

  • Animasyon filmler

    Bir hikaye anlatmak için kedilerle konuşmak gibi yapay görüntüleri kullanır. Bu filmler tek seferde bir kare olarak elle çizilirdi ancak artık bilgisayarlarla yapılmaktadır.

  • Dostluk filmleri

    İki kahraman içerir, biri diğerini kurtarmalı, her ikisi de engelleri aşmalıdır. Dostluk filmleri genellikle komedi içerir, ancak bazı dostlar arasındaki "yakın arkadaşlığa" bağlı olarak duygular da vardır.

  • Komedi filmleri

    Aptalca davranma ya da alışılmadık şeyler yapma, veya izleyiciyi güldürmek için aptalca veya alışılmadık durumlarda olma gibi komiklikler barındıran filmlerdir.

  • Belgeseller

    Gerçek insanlar ve gerçek olaylar hakkında (veya olduğu iddia edilen) filmlerdir. Neredeyse her zaman ciddidirler ve zalimlik gibi şiddetli duygusal konuları içerebilirler.

  • Dramalar

    Ciddidir ve çoğu zaman aşık olma ya da hayatlarında büyük bir karar vermesi gereken insanlar hakkındadır. Genellikle insanlar arasındaki ilişkileri konu edinirler. Bir veya iki ana karakterin (her oyuncu bir karakteri oynar) istediklerini elde etmek için "üstesinden gelmek" zorunda oldukları engelleri içeren basit bir planı izlerler.

  • Trajedi

    Her zaman dramadır ve başı dertte olan insanları anlatır. Örneğin, boşanmak üzere olan bir çift mahkemeye çocuğun bakımını üstlenecek en iyi kişi olduklarını kanıtlamaya çalışmalıdır. Duygu (duygular) filmin büyük bir parçasıdır ve seyirciler (filmi izleyen insanlar) üzülüp ağlayabilir.

  • Kara Film (Film Noir)

    Suç ve şiddetle ilgili 1940'ların başındaki dedektif dramalarıdır.

  • Aile filmleri

    Tüm ailenin izlemsine uygun bir şekilde yapılır. Çoğunlukla çocuklar için yapılır, ancak genellikle yetişkinler için de eğlencelidir. Disney aile filmleri ile ünlüdür.

  • Korku filmleri

    İzleyicileri heyecanlandırmak için korku kullanır. Müzik, ışıklandırma ve setler (filmin çekildiği insan yapımı yerler) bu duyguyu ortaya çıkarmak için tasarlanmıştır.

  • Romantik-komediler

    Genellikle birlikte olmalarının önündeki engelleri aşması gereken farklı dünyalardan yaklaşık iki insanı anlatan aşk hikayeleridir. Romantik-komediler her zaman yumuşak kalplidir, ancak bazı duygular içerebilirler.

  • Bilim-kurgu filmleri

    Gelecekte veya uzaydan geçer. Bazıları, yaşamın anlamı veya hayat hakkında nasıl düşünmemiz gerektiğini sorgulamak için gelecek veya uzay temalarını kullanır. Bilim kurgu filmleri, yabancı dünyaların, uzayın, uzaylı yaratıkların ve uzay gemilerinin görüntülerini oluşturmak için çoğu zaman özel efektler kullanır.

  • Gerilim filmleri

    Genellikle gizemli, tuhaf bir olay ya da çözülmesi gereken bir suçla ilgilidir. Seyirciler, son dakikalara kadar tahmin içerisindedir ve genellikle konu içerisinde sürprizler yer alır.

  • Western filmleri

    1800'lü yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nin batısındaki kovboylar hakkındaki hikayeleri anlatır. Bunlar genellikle gerçek aksiyon filmleridir, ancak tarihsel kostümlerle canlandırılır. Western filmlerinde Kızılderililer (Yerli Amerikalılar) yer alabilir.

  • Gizem-bulmaca filmleri

    Sizi koltuğunuza yapıştıran türde filmlerdir. Genelde izleyicinin kafasını karıştıran birden fazla çarpıklığa-bulmacaya sahiptirler.

  • Fantastik filmler

    Gerçek insanların yapamayacağı büyülü ve imkansız şeyleri içerir.
     

Kaynak: www.SinemaGecesi.com


 
  • Beğen
    3
Tipobet
  BENZER HABERLER
  Yorum Alanı 0 Yorum Yapılmış
Misafir